Google laat robots dromen

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dromen belangrijk zijn voor het onthouden van dingen. Knappe koppen bij Google willen lessen uit de neurowetenschap nu toepassen op kunstmatige intelligentie om deze sneller te laten leren. In feite wil Google robots laten dromen.

Opmerkelijk is dat bij mensen de negatieve of nare herinneringen en dromen het langst bijblijven. (Dit blijkt trouwens ook uit de top10 van populairste dromen op Droominfo). Neurowetenschappers denken we bepaalde lessen kunnen trekken uit nare ervaringen en uitdagingen in dromen, waar we ons voordeel mee kunnen doen als we wakker zijn.

Extremetech schrijft dat Google's Deepmind -een onderzoeksprogramma in kunstmatige intelligentie- computers ook 'nare ervaringen' laat beleven (in de wereld van computers zijn dat processen waar de AI moeite mee heeft gehad). Deepmind laat deze processen op de achtergrond herhaaldelijk meedraaien om zo tot een betere oplossing te komen. Je zou deze processen met een beetje fantasie het onbewuste van een programma kunnen noemen.

De onderzoekers lieten de machine Atari-spelletjes doen. In plaats steeds hele stukken te herspelen, kreeg de AI precies die stukken opnieuw te verwerken waarop hij op vastliep. Volgens Google kon Deepmind hierdoor tien keer sneller leren.

Betekent dit nu dat computers nu echt kunnen dromen? Niet echt natuurlijk. De 'lessen' die op de achtergrond draaien, zijn nog steeds onderdeel van een bewust proces. Dromen zijn bovendien meer dan alleen mechanismen om te oefenen voor de echte wereld. Het is wel leuk dat droomonderzoek ook bij Google serieus genomen wordt.

 

bron: "Google's DeepMind AI gives robots the ability to dream", artikel door Aaron Krumins (28 november 2016) op ExtremeTech

 

Recente forumberichten

pibu
Wees trots op je kracht

Je hebt genoeg lessen en waarheid in jezelf om elk hart met liefde te vullen. Laat iedereen die jouw ontmoet je grootsheid voelen!

Droominfo, © 2024